dijous, 18 de febrer del 2010

"Sud enllà. El País Valencià vist des de Catalunya": nou lliurament del projecte País Valencià segle XXI



Fa un any es veia la llum País Valencià, segle XXI. Vint-i-una reflexions crítiques, el primer volum d'una proposta de debat que propiciava Valencians pel canvi i publicacava la Universitat de València. Un projecte en que jo mateix participava i del qual me'n vaig fer ressò d'immediat. La iniciativa va tenir una incidència prou notable en el món polític i social valencià i va ser continuat amb dos lliuraments més, diverses presentacions (algunes amb la meva participació) arreu del país i l'establiment d'una pàgina web on s'ha anat recollint tot el material.
Ara acaba de sortir un nou volum que, crec, hi aporta una aproximació al tema ben interessant, es titula País Valencià, segle XXI: SUD ENLLÀ. El País Valencià vist des de Catalunya i hi recull les visions sobre el tema d'una vintena d'intel·lectuals residents al Principat, coordinades pel valencià Martí Domínguez que en fa la presentació. A la pàgina web podeu trobar-ne un tast: l'esmentada "presentació" i els articles "Dos països units per una mateixa llengua" de Josep Maria Muñoz. "Vosaltres, els valencians" de Miquel Barceló i "Contra la deriva: per una federació catalan-valenciana" de Josep Gifreu.
Comptat i debatut un material ben interessant, si més no, per a la minoria de valencians, catalans del Principat , illencs..., que encara creiem que els països catalans, tot i  la  seva desvertebració i relativa diversitat, constitueixen un marc lingüístic i cultural i un àmbit territorial amb lligams històrico-socials capaç de quallar en un projecte nacional unitari.  

1 comentari:

David ha dit...

Un projecte molt interessant. Quan a Catalunya es parla del País Valencià, s'acaba comentant-ne la corrupció o el blaverisme, com si no hi hagués res més. Manca moltíssim interès per anar més enllà del tòpic. Els Països Catalans encara som ben vius!