dilluns, 7 de maig del 2012

Afinitats electives: Desirée Dolron, entre la pintura i el sagrat




    
  La fotògrafa holandesa Desirée Dolron (Haarlem, 1963) desenvolupa la seva tasca creativa es desenvolupa sobre dos eixos principals: els reportatges a través del món i les fotografies d'estudi. 
   A la sèrie Xteriors (2001-2006) fa una imitació minuciosa de la pintura dels primitius flamencs i, sobretot, de J. Vermeer. Una altre treball essencial en la seva evolució va ser el reportatge que va realitzar en 2002 al llarg de l'illa de Cuba i que va titular Te doy todos mis sueños. Finalment hem de posar de relleu dos treballs relacionats amb el sagrat: Gaze (1996 - 1998), una sèrie de retrats davall l'aigua, inquietants, que semblen temptar els límits entre la vida i la mort i Exaltation, Images of religion and Death (1991 - 1999), una mostra de rituals màgico-religiosos realitzats a la India, el nord d'Àfrica i altres indrets d'Àsia com Tailàndia o Filipines.
   El seu treball em sobta per la seva singualitat, basada en  una tècnica ben sofisticada on juga un paper  protagonista la utilització de la llum i les ombres  i la creació d'un ambient de misteri, enigmàtic,  fantasmagòric.