dilluns, 27 de maig del 2013

Afinitats electives: Jeanloup Sieff, l'unt eròtic



      Jeanloup Sieff va nàixer a París, de pares polonesos, en 1933 i va morir, el 2000, a la mateixa ciutat. La seva infantesa està marcada per la solitud (desaparició del parre, i vagabundeig propi del temps de guerra). De caràcter inquiet i lliure, els seus estudis són tan diversos com breus (lletres, periodisme, fotografia...)
   La seva iniciació a la fotografia es produeix als 15 anys quan li regalen una elemental càmera Photax produïda a Polònia i en 1950 publica les seves primeres fotografies a Photo Revue. Fotògraf ràdicalment independent -sols va estar associat a l'agència Magnum durants uns pocs anys, en la dècada dels 50, es va dedicar a la fotografia de moda, a Paris i a Nova York, i les seues imatges es van publicar en les principals revistes internacionals del sector. La seva creació, però, desborda àmpliament aquest aspecte i s'escampa per camps tan variats com el de retrats de celebritats, els reportatges, la fotografia paisatgistica i, ben especialment, el nu.


   El més rellevant del seva tècnica és l'ús del blanc i negre i del gran angular, la seva finor a l'hora de perfilar els elements que conformen el camp escènic i el seu recurs al contrast dramàtic. L'aspecte de la  seva creació que m'interessa especialment el seu acostament al nu: un erotisme difús, amb un toc eteri,  prenyat de misteri, suggerent, sofisticat...