diumenge, 23 de juny del 2013

El llibre vell al carrer Campo: Maria Ibars i la IV Taula de poesia




   Ahir, com cada any es van instal·lar les paradetes de llibre vell al carrer Campo de Dénia. Qui segueix  aquest blog ja sap com m'agrada anar-hi per mirar, remenar i, finalment, comprar alguna petita troballa. Aquest any el llibre elegit ha estat  IV Taula de Poesia. Mostrari, una petita antologia poètica, promoguda per Carles Salvador i editada a València en 1951, que recull una mostra de cadascuna de les 20 carpetes amb il·lustracions i poemes que es van exposar al Cercle de Belles Arts de València el 1951, reprenent una iniciativa que havia començat en 1927 de la mà de la emblemàtica revista literària Taula de lletres valencianes. 
   El llibre, tan senzill com bonic, reprodueix així mateix les il·lustracions que encapçalen totes les carpetes i, en la contraportada, una deliciosa vinyeta de'Enric Navarro i Borràs publicada inicialment a la Taula de lletres valencianes l'octubre de 1927. Més enllà de la seva bellesa formal, el llibre m'ha interessat especialment per la seva relació amb el meu interés per l'escriptora comarcal Maria Ibars i pel treball d'investigació d'investigació que, en conseqüència, em va ocupar durant uns quants anys a cavalls dels vuitanta i els noranta del segle passat i que; de retop, em va permetre establir una relació d'amistat amb Sofia, la filla del gran mestre valencià, Carles Salvador.
   Fou en un moment d'aquelles llargues converses amb Sofia Salvador, a la casa pairal del nostre poeta a Benassal, que em vaig assabentar de la participació de Maria Ibars, com també de Sofia, en aquella IV Taula de Poesia. Sofia n'estava segura que la carpeta, que duia el títol de Ram a l'amiga, no havia estat venuda i havia romàs en podes de Maria Ibars, però la seva recerca fou llarga i difícil, fins que finalment la vam poder trobar mercè a la col·laboració del gendre de l’escriptora, Enrique Pastor de Velasco. Aquest any, per atendre la demanda de col·laboració de la falla deniera de Baix la mar vaig escriure l'article "Maria Ibars i la mar" que se centra en aquest poemari directament relacionat amb l'afecció de Maria Ibars per la mar i que va ser publicat al  Llibret de falla  de Baix la mar, 2013.
   Dos anys abans d'aquesta publicació,  Carles Salvador posava de relleu en el "Pòrtic" al primer llibre ibarsià Poemes de Penyamar  aquest tret essencialment mariner de l'obra poètica de Maria Ibars i, paral·lelament el fet de tractar-se d'un poemari complet escrit per una dona, cosa que era encara un fenomen ben rar en el món literari valencià de l'època. El 1947, Sofia Salvador també havia publicat, a Benassal i de la mà del pari, un deliciós llibret, titulat Jardinet, que n'estic orgullor de guardat a casa, amb una amable dedicatòria de l'autora, A la "Salutació" amb que Carles Salvador enceta aquest Mostrari també deixa constància del seu interés per incorporar plenament la dona al fet literari amb aquestes paraules: 
   
... I als diferents estils, a les diferents tècniques literàries, s'ha unit la sensibilitat poètica femenina expressada per dones i no esporàdicament, no en versos de circumstàncies, sinó amb llibres i carpetes de poemes i com a obra poètica responsable i solvent, i continuada.