dimecres, 22 d’octubre del 2014

Afinitats electives: Gertrude Käsebier, esperit de pionera




  Gertrude Käsabier (1852-1934), tot i iniciar-se tardanament en la fotografia, captant les imatges dels seus fills,  va esdevenir una de les figures importants del món fotogràfic nord-americà de començaments del segle XX.   En 1894 comença una estada a Alemanya i a França on estudia tècnica fotogràfica i pintura i, a la tornada, fa una exposició de la seva obra  al Boston Camera Club, en 1896, i finalment obre un estudi fotogràfic a Nova York, centrat en els retrats, el 1987. Durant un temps va formar part del grup Photo Secession, que va abandonar finalment. A partuir de 1929 va deixar la seva activitat fotogràfica.
  Hi ha molts ingredients de la seva obra que m'interessen, com la nitidesa i la poeticitat de les seves imatges, la seva dedicació a captar moments de la vida quotidiana (com per exemple el seguiment que fa de la població indígena dels sioux americans) i la seva actitud  dedicació a potenciar la incorporació de la dona en el món de la fotografia  

   He fet incessantment retrats de gent ... per fer quelcom semblant a una biografia, per obtenir a cada fotografia la personalitat essencial.