Parlament introductori a la presentació a Pedreguer de Quadern de sal, per Xavier OrtolàEns trobem ací una vegada més per a dur a terme, en aquesta Casa de Cultura, un acte literari.  Avui però, ens alegrem molt que el motiu siga la presentació d’un llibre, de la plaquette Quadern de sal,  que Carles Mulet ha publicat a través de l’editorial 96, en una col·lecció, Razef, que dirigeix Maria Josep Escrivà. La presència ací de Maria Josep, després d’un temps que ja se’ns ha fet llarg, quan va estar recitant els seus versos en companyia de la guitarrista Cristina Martí, ens ompli també de goig.   Deia que ens alegrem  especialment de presentar una obra de Carles Mulet, perquè, tot i que podem enumerar moltes publicacions i treballs seus, de creació literària, de crítica, de temes lingüístics, sobre didàctica, sobre història... quasi sempre que el tenim ací és per a parlar de l’obra d’altres escriptors.  La seva bona predisposició, el seu caràcter afable, obert, familiar... ens permet, sovint, abusar-ne una mica de la confiança. A banda, és clar, que és un excel·lent presentador, perquè té la veu autoritzada d’un crític extremadament perspicaç.  Per tot, li estem molt agraïts.
Potser,  la vessant literària més coneguda de Carles Mulet siga la narrativa, amb premis com el Vila d’Ondara o el “25 d’abril de la Vila de Benissa” però també s’ha dedicat i es dedica a la poesia, com ho demostren obres com ara Crestalls de desig, carpeta de poemes il·lustrats per Josep Ginestar, l’any 1986, la seva participació en l’Antologia literària de la Marina Alta, l’any 2001, (ell mateix n’havia prologat la 1a antologia poètica del 97), els poemes que recull l’Antologia poètica, Poetes del sud, l’any 2004 o el mateix Quadern de Sal que presentem avui. 
A banda de l’agraïment a Carles per la seva presència sempre que hem requerit el seu ajut, li hem d’agrair, a més, que ens permeta gaudir, que ens regale, que ens oferesca  ara els versos que trobem a Quadern de Sal, una bellíssima història d’amor que destil·la desigs, passions... entre tenebres, sol·lituds, llunyanies, silencis, naufragis, absències, adéus, esperances, somnis, delers, degoteigs, petjades, alés, avenirs, mancances, tendresa, besades...humitats, escalfs, albes... i nits.
Quadern de Sal és un poemari, una fotografia  en blanc i negre que, paradoxalment, enlluerna el lector amb centelleigs de colors catadiòptrics.  Segurament, la meravellosa refulgència que ens arriba, la produeix la precisa conjuminació de temàtica (curulla d’imatges i esclats), d’un llenguatge just i eufònic... i de treball, d’art literària, que configuren, que traven, al meu humil entendre, una obra amb una altíssima dosi de poeticitat.  Moltes gràcies Carles i enhorabona per tan bell poemari.
Per a presentar Quadern de Sal i per acompanyar l’autor en un diàleg i recital, tenim, com us dèiem, una veu jove  i moderna, plena de vitalitat, dins de la literatura i, en particular, de la poesia valenciana contemporània.  La gandiana Maria Josep Escrivà, amb Premis com ara el  Senyoriu d’Ausiàs March, de Beniarjó, el Marià Manent, de Premià de Mar, o el dels Jocs Florals de Barcelona, és una poeta amb moltíssima activitat i amb una gran projecció.  Com havíem apuntat abans, dirigeix aquesta col·lecció (Razef), està en primera línia en la secció literària del Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell de Gandia, ha fet col·laboracions amb mitjans de comunicació escrits i radiofònics, ha participat en moltes antologies i, per no allargar la llista, us recordarem, finalment, que l’any passat mateix va coordinar l’antologia For sale o 50 veus de la terra, editada per edicions 96, un volum en defensa de la terra,  en què també va participar, per cert, Carles Mulet.
Amb Maria Josep, sempre tenim garantida una presentació, un acte literari precís, rigorós, però amb una dinàmica singular, entretinguda i divertida.  Jo crec que amb això s’assemblen molt Maria Josep Escrivà i Carles Mulet.
Moltes gràcies Maria Josep per la teva col·laboració i per  no haver retardat més el teu retorn a Pedreguer.