dijous, 4 d’agost del 2011

Set de llegir: plaers per a l'estiu


(Llibreria Lello&Irmao, Porto)

  
   Ahir, primer dia de tornada a casa, vam anar pel matí a fer gestions a Dénia i - assedegats de llibres nous com estàvem - vam passar per la llibreria. De seguida em va interessar  Fent camí. Rutes al voltant del riu Xaló/Gorgos, escrit per Joan Elies Andrés i publicat per Edicions 96: un llibre tan interessant com bellament editat que descriu exaustivament la conca de l'estimadíssim riu de la meva infantesa mitjançant dinou itineraris que comencen a la Serrella i davallen fins al Montgó, un conjunt de rutes presentades de manera tan amena com didàctica,  amb un aparell de descripcions,  mapes, gràfiques ben adient, i acompanyades d'un conjunt de textos que ens expliquen sintèticament elements essencials de la història, la geografia, els ecosistemes naturals i la cultura popular d'aquest territori tan genuí de la Marina Alta. Així, anireu passant dels moriscos als maulets, d'Alzraq a Joanot Martorell, d'Ausiàs Marc a tot un llarg estol de bandolers, de les pintures rupestres als marges de pedra seca, dels molins d'aigua als molins de vent, dels forns de calç a les sitges dels carboners, dels pous de neu als castells, torres i alqueries, dels riuraus a les pesqueres, dels arbres singulars a les festes populars, de les llegendes als costums tradicionals...
   
   Encara no havien rebut la comanda del llibre que els havia fet unes setmanes abans però, justament unes hores després, m'enviaven un missatge telèfònic per assabentar-me'n que justament els acabava d'arribar, així que he tingut l'excusa per tornar-hi. És tracta de Poesia de Jordi de Sant Jordi, en text original i versió de Carles Duarte, el primer lliurament de la col·lecció "Tast de Clàssics" de Barcino. Tenia molta gana de veure'l perquè em va semblar molt bé tant la idea de llençar una col·lecció de clàssics editats amb voluntat d'arribar "a tots els públics" com la campanya de llençament que se n'ha fet amb l'ús desinibit de les xarxes socials, les camisetes..., o els recitals públics de presentació que se n'han fet. Una primera ullada al llibre m'ha deixat prou satisfet: una factura senzilla però elegant, moderna, una introducció potser un pèl massa curta i tot però que fa una bona síntesi de l'autor i de la seva obra i l'edició acarada del poema original (que permet a qui vulguí l'accés directe i el fruïmnet del ritme i les cadències del vers clàssic) i de la versió feta per Duarte que, en primera instància em sembla àgil i adequada. Hi trobem els poemes més canònics d'aquest gran, tot i que prou desconegut, poeta valencià, com "just lo front port vostra bella semblança", "Desert d'amics, de béns e de senyor"  o "Tot jorns aprenc e desaprenc ensems" (també conegut com a "Cançó d'opòsits") un poema experimental, gairebé delirant, que ens sorprén pel seu ritme i la seva "modernitat", i que comença així:

el dia és nit i és fosca la claror
el temps passat se`m fa sempre present,
el fort és feble i el tou ho tinc per dur,
i, sense falta, em manca el que roman amb mi
...
(versió de Carles Duarte)

Una bona parella més de llibres a afegir a la llarga selecció que en vaig fer per iniciar l'estiu. El plaer està servit!