diumenge, 23 de febrer del 2014

Encetament de la tertúlia literària "Llibres del riurau"




   Aquest migdia hem començat el projecte de tertúlies literàries del Mercat de Poble del riurau de Jesús Pobre. Amb la meva coordinació, han format la taula rodona Joan Borja professor del departament de català de la Universitat d'Alacant -amb una important tasca com a investigador i com a divulgador cultural-  i Elvira Cambrils, professora de filosofia i escriptora.
   D'acord amb una de les seves línies d'investigació, Joan Borja ens ha fet una síntesi del concepte de literatura popular i la seva relació amb la literatura en general, i també ha fet un acostament al Carnestoltes des de la vessant del refranyer popular; mentre que Elvira Cambrils ens ha parlat de la importància i el sentit del Carnestoltes en el desenvolupament de la seva novel·la El bes de l'aigua, de la qual n'ha llegit un fragment escollit. Per la meva part, he fet un acostament al conte "La Maixquera del darrer dijous", publicada per Maria Ibars a "Las Provincias" en 1935 i represa després amb canvis radicals de significació i un més dens desenvolupament literari, a dins la seva novel·la L'últim serf, de la qual també n'hem oferit un fragment. Tant els intervenents com el grupet d'amic, amigues i persones interessades que participàvem en l'acte hem pogut intercanviar també algunes breus reflexions sobre el temes desenvolupats i sobre la relació entre literatura i carnaval (simulació, personatge, catarsi...).
   Amb l'experiència d'aquest primer acte i amb la participació de la gent interessada esperem seguir desenvolupant i millorant el projecte.