divendres, 12 de juliol del 2013

Aquella Gata dels seixanta: la carretera i el cinema "Avenida" d'estiu




    En aquesta fotografia podem veure com, a mitjans seixanta, el poble s'acabava pràcticament en la confluència de la carretera amb el carrer Calvari, encara que a la banda dreta s'allargava amb unes quantes cases més. Sobta la regularitat de les alçades de les cases, només trencada per un dels blocs de pisos més antic que  es va edificar al poble, juntament amb els del carrer Jesús Pobre.
   En primer pla, a l'esquerra, podem veure el muret de la tanca del cinema Avenida, altrament dit de "Passetes". Em sembla recordar que, a inicis del seixanta va aparéixer sobre aquesta paret, o potser a la d'enfront(?), la pintada llegendària que deia Valencians unim-nos (era feta amb una mena de quitrà que va costar temps d'esborrar, no s'ha esvaït mai d ela meva memòria). 
   A més d'aquesta terrassa també hi havia la del Feliu, Casablanca - al carrer Boronat.  I encara la del senyor rector, al col·legi "Verge del Carme". Senyor, senyor..., tres cinemes d'estiu per a un poble com Gata! 
   Per l'altra banda, on ara hi ha el carrer Lepant, discorria només un camí; i just a tocar de l'inici de la terrassa, a l'altra banda del camí, hi havia una caseta vella amb un garrofer al davant. Algunes vegades, com molts altres xiquets, vaig veure la pel·lícula de franc encamellat a les branques d'aquell garrofer o bé a dalt la teulada.