dimarts, 21 de gener del 2014

Afinitats electives: Art Shay i els nus de Simone de Beauvoir




 
El fotògraf nord-americà Art Shay (1922) es va criar al Bronx però ha desenvolupat la seva carrera com a fotoperiodista a Chicago.  Ha treballat per a importants revistes nord-americanes i ha retratat nombrosos presidents i altres celebritats dels EE.UU; el que, tanmateix, m'ha semblat més interessant del conjunt de la seva obra - a banda, és clar, dels nus de Simone de Beauvoir -són les instantànies preses com a fotògraf de carrer. A més a més  ha estat periodista, escriptor de teatre i d'assaig de tema fotogràfic. Actualment, al 91 anys, segueix encara actiu.

 El que va atraure el meu interés per l'obra de Shay -com ja he avançat-  van ser el conjunt de nus de la Beauvoir. L'escriptora feminista francesa va mantenir durant un temps una relació amb l'escriptor Nelson Algren, bon amic del fotògraf -una història triangular (Algren, Beauvoir, Sartre) que va inspirar també una obra de teatre d'Art Sahay. Un dia Nelson li va demanat que trobés una casa on l'amant pogués banyar-se i el fotògraf va aprofitar per fer-li unes poques fotos que han esdevingut legendàries, mentre ella s'endreçava.

 Art ho compta amb les següents paraules:

 Com a bon jove fotògraf de la revista Life, sempre tenia la Leica amb mi i aquest dia no va ser una excepció.
... la porta del bany no podia tancar-se perquè el pern de la porta s'havia trencat, així que hi estavga atent i quan la vaig veure endreçant-se els cabells davant l'espill, em van caldre dos o tres dispars ràpids, ella va sentir el clac. "Ets un nen entremaliat", va dir, però sense tancar la porta o demanar-me que deixés de fer fotos.