dilluns, 7 de març del 2011

A propòsit de "Combray, de lluny", de Josep Pinto



  

Es tracta d'un llibre que gosaria de qualificar com a "literatura densa, en estat pur". El volum s'articula en dues parts, que es corresponen amb les dues competències bàsiques de  "Llegir" i "Escriure".
   A la primera part trobem un intel·ligent treball d'anàlisi sobre el fet literari, una reflexió feta a través de 20 textos, breus però densos,   on hi trobem suggerents acostaments a l'obra d'escriptors com Proust, Borges, Pla, Salinger, Nabokov, Mann,  Dante, Poe, Levi..., entevarats amb notes ben intel·ligents sobre l'ofici literari (el procés d'escriptura, en general, o de creació d'un poema, la interacció entre l'autor i el lector, la importancia d eles relectures, la irreductibilitat de l'estil literari...)
  A la segona part se'ns mostren alguns textos de creació, que podem adscriure majoritàriament al gènere de l'assaig literari, i més concretament al model del dietari, que guarden una relació amb els escrits que l'escriptor va publicant regualrment al seu bloc, Combray,  un dels primers que em van interessar i que no he deixat mai de seguir regularment.
   Amb aquest llibre, i amb la seva impecable tasca de traductor, - especialment de Proust - Josep Pinto ha fet una contribució qualitava a la  literatura catalana actual. Una tasca admirable a la qual desitjo encara un llarg recerregut.

2 comentaris:

Duquena ha dit...

Moltes gràcies per la ressenya, Carles. M'alegro que t'hagi agradat.

Salutacions!

Carles Mulet Grimalt ha dit...

De res, Josep. De veres que m'ha interessat molt. L'enhorabona i a seguir treballant!