dimecres, 31 d’octubre del 2012

Afinitats electives: Claude Cahun, un espill caleidoscòpic.





  Claude Cahun, de nom Lucy Schwob (1894 - 1954), va nàixer a Nantes en una família de prestigiosos intel·lectuals jueus. Estudia Filosofia l Lletres a La Sorbonne i, a partir de 1920, va fixar la seva residència a Paris on s'integra plenament en el moviment artístic avantguardista, i especialment amb el grup de dones de la Rive Gauche. Artista polifacètica, escriu (poesia, assaig, relats...), fa teatre... i sobretot fotografia, on destaca la seva singularitat tant en el tractament reiterat de l'autoretrat, com en l'experimentació amb la imatge (fotomuntatges, collages, jocs visuals, sobreimpressions...).


   Profundament compromesa amb l'esquerra, Claude Cahun va formar part de l'Associació d'Escriptors i Artistes Revolucionaris (d'inspiració comunista), del grup Contre-Attaque que encapçalaven George Bataille i André Breton i de la Federació Internacional per un Art Revolucionari Independent, d'orientació troskista. El 1937 va traslladar la seva residència, juntament amb la seva companya Suzanne Malherbe - amb qui va compartir, també, bona part de la seva activitat creadora - a l'illa de Jersey on, arran de l'ocupació nazi de l'illa durant la segona guerra mundial, varen desenvolupar una intensa activitat de lluita, integrades en la resistència, fins que fou arrestada i condemnada a mort. Sortosament l'illa fou alliberada pels aliats poc abans de la data prevista per a la seva execució. Claude Cahun va morir a Jersey en 1954.

   La seva obra, recuperada i revaloritzada a partir dels anys noranta del segle passat, ens sobta per la modernitat del tractament del propi cos com a subjecte de l'acció creadora i pel seu posicionament de superació de la visió bipolar de gènere amb la reivindicació del caràcter múltiple de la identitat (...embrollar les cartes. Masculí?, Femení? Depén dels casos. Neutre és l'únic gènere que em convé sempre). Un posicionament que hom pot relacionar, en certa manera, els plantejaments actuals de la teoria Quer.





Em veig, doncs existeixo

   

4 comentaris:

成人網站 ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
www.77yum.com ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
www.77yum.com ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
a片影片 ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.